Wordt obesitas vergoed door een zorgverzekeraar?

Obesitas wordt ook wel volksziekte nummer 1 genoemd. Nederland telt 2,7 volwassen gevallen van obesitas, en 12.000 kinderen met ernstig overgewicht. De Nederlandse staat is nu al 2 miljard euro per jaar kwijt aan deze ziekte, en voorspellingen laten zien dat dit elk jaar meer zal worden. Gevolgen van obesitas zijn: suikerziekte, hart- en vaatziekte, kanker, beroertes, gewrichtsklachten, galstenen en ga zo maar door.

Wanneer is er sprake van obesitas

Als er ernstig overgewicht is heet dat obesitas. Er is zoveel vet opgeslagen in het lichaam dat het een negatief effect op de gezondheid heeft. Als je een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger hebt, wordt dat als obees beschouwd. De oorzaak van obesitas is bijna altijd een combinatie van overmatig (slecht) eten en te weinig bewegen. Ook kan een genetische aanleg debet zijn aan obesitas, maar dat is dan eerder een trigger. Ook is er een verband te zien tussen obesitas en psychische problemen. Ongeveer 1 op 5 obesen kampt met psychische problemen. Het hebben van obesitas leidt ook tot gedragsproblemen. Het aanpakken van obesitas zal in de eerste plaats gericht zijn op gewichtsverlies, maar het zal ook veel winst opleveren om een gedragstherapeut erbij te betrekken.

Behandeling van obesitas

Obesitas is een chronische aandoening, maar zeker te beïnvloeden en te veranderen! De behandeling bestaat uit een operatie (vaak maagverkleining of maagband) in combinatie met een leefstijlverandering. Met behulp van een gedragstherapeut en eventueel een psycholoog wordt er geleerd wat gezond leven is, normaal te eten en normaal te bewegen. Als gevolg hiervan vermindert het gewicht en zijn er minder medische klachten en risico’s. In de top 10 beste diëten kan je alvast kijken welk eetpatroon het beste bij jou past.

Verzekeraars en obesitas

Allereerst is er natuurlijk preventieve zorg, deze zorg richt zich op bewegen en gezond leven. Bijvoorbeeld door het volgende van cursussen en medische adviezen. Dieetadvies wordt vanuit het basispakket vergoed voor maximaal drie behandeluren, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Je moet zijn doorverwezen en er dienen aanzienlijke gezondheidsrisico’s verbonden te zijn aan het overgewicht. Er zijn verder nog diverse aanvullende verzekeringen voor dieetadvies. Een operatie wordt altijd vergoed als je wederom aan de voorwaarden voldoet. In dit geval moet je als volwassene aan morbide obesitas voldoen (zeer ernstig overgewicht). Neem contact op met jouw zorgverzekeraar welke vergoedingen voor jou gelden.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *