Wordt fysiotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De overheid bepaalt welke vergoedingen vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar wordt vergoed. Dit zijn kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en de psychiater. In het basispakket zitten ook vergoedingen waar jijzelf nooit gebruik van zal maken. Als man zijnde zal je geen beroep doen op vergoeding voor een kraamzorg pakket. Maar andersom geldt dat een jonge moeder misschien nooit aanspreek zal maken op wijkverpleging. Een basispakket is dus niet op maat gemaakt voor een persoon, maar bestaat uit een breed aanbod zorg.

Fysiotherapie jongeren tot 18 jaar

Vanuit het basispakket krijgen jongeren tot 18 jaar de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Als na deze 9 behandelingen blijkt dat er meer behandelingen nodig zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar nog maximaal 9 behandelingen. Voor jongeren met een chronische aandoening worden alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Vraag altijd van tevoren naar bij de zorgverzekeraar of jouw chronische aandoening ook vergoed wordt.

Fysiotherapie boven de 18 jaar

Wanneer je een chronische aandoening hebt, krijg je vanuit het basispakket vanaf de 21ste behandeling fysiotherapie vergoed. Dit betekent dat je de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Let op: hierbij geldt het aantal behandelingen per aandoening, en niet per kalenderjaar. Dus als je bijvoorbeeld in 2 jaar tijd 20 behandelingen voor jouw chronische aandoening hebt gehad, krijg je vanaf de 21ste behandeling het wel vergoed. Ook hier dien je van tevoren na te vragen bij je zorgverzekeraar of jouw aandoening als chronisch wordt gecategoriseerd.

Wanneer je geen chronische aandoening hebt, wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je kan je wel aanvullend laten verzekeren bij je zorgverzekeraar. Dit is handig als je bijvoorbeeld een sport volgt die blessuregevoelig is zoals hardlopen. Je kan dan wel de beste hardloopschoenen hebben aangeschaft, maar het kan nog steeds gebeuren dat je een sportblessure oploopt. Dan is het fijn als je weet of jouw fysiotherapie behandelingen vergoed worden.

Aanvullende verzekering

Vraag altijd bij je zorgverzekeraar na welke voorwaarden gelden voor fysiotherapie als je een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Bijvoorbeeld of de zorgverzekeraar een contract heeft met de fysiotherapeut waar jij graag naartoe wilt gaan. Anders krijg je misschien deze behandeling niet of maar gedeeltelijk vergoed. Ook hanteren verzekeraars verschillende regels omtrent behandelingen zoals Cesar of Mensendieck, deze worden niet altijd of volledig vergoed. Kortom, lees je van tevoren goed in wat er wel of niet wordt vergoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *